Arkadaşım Korku / 9.3 puan (10 üstünden) / 4 yaş ve üzeri / Kitap Değerlendirmesi

PEDAGOJİK İÇERİK DEĞERLENDİRMESİ

Arkadaşım Korku / 9.3 puan (10 üstünden) / 4 yaş ve üzeri / Kitap Değerlendirmesi

Kapak olarak oldukça renkli ve yoğun ancak korku karakterinin büyüklüğü ve beyaz olması kapaktaki renkliliği dengelemiş durumda. Renk tonlarının da birbirine uygun olması kapağı güzelleştirmiş. Kapakta Korku karakteri, başkaraktere sarılmış mutlu bir şekilde yatmaktadır.

Kitapta başkarakter ve arkadaşı korkunun, yeni bir ülkeye taşınmaları sonunca korkunun büyümesini ve başkarakteri yalnız bırakmamasını konu alıyor. Korku gibi soyut bir kavram oldukça başarılı bir şekilde somutlaştırılmış. Kitap 4 yaş ve üzeri için uygundur. Çocuklara korku duygusunu öğretmek ya da korkuları olan bir çocuğa okunabilir.

Metnin içeriği ve uzunluğu çocuklar için uygundur. Metnin fontu okuma yazma bilen çocuklar için uygun ve yeterli büyüklüktedir. Metnin içeriği görsellerle desteklenmiştir.

Görseller içerikle uyumludur. Korkunun kendi rengi beyaz olduğu için kitabın içi renkli çizimlerle doludur. Çocuklar görsellerden de hikâyeyi tamamlayabilirler. Kitap boyunca görseller aynı renk tonunda devam etmektedir. Görsellerdeki çocukların ten renkleri, saçları ve giyimleri birbirinden farklıdır. Çocuklar kendilerine benzeyen birini bulabilirler.

Korku ilk sayfalarda oldukça küçükken gittikçe büyümeye başlar ve korku büyüdükçe başkarakteri sıkı sıkı sarar ve arkadaşlarıyla iletişim kurmasını engeller. Başkarakter gittikçe yalnız hale gelir. Derken sınıftan bir çocuk başkaraktere bir şey göstermek ister ve birlikte resim çizmeye başlarlar. Birlikte vakit geçirdikçe korku küçülmeye başlar. Birlikte oyun oynadıkları bir gün köpekle karşılaşırlar ve çocuk hemen kendi korkusunun arkasına saklanır. Başkarakter o günden sonra aslında herkesin yanında kendi korkusunun olduğu fark eder ve hep birlikte korkularını da alıp oynamaya başlarlar.

Korku duygusunun normalleştirmesi aşaması çok güzel bir şekilde yapılmış. Bazen bazı duyguları sadece kendimiz yaşıyoruz zannederken aslında herkesin o duyguyu yaşadığını bilmek kişi rahatlatır. Normalleşen duygularda artık ortaya çıktıklarında bizi rahatsız etmezler.

Kitapta başkaraktere bir isim verilmemesi benim hoşuma giden detaylardan oldu. Çocuklar kitabı okurken ya da dinlerken kendileri başkarakter olabilirler. Kitabı içselleştirmeleri ve kitapla bağ kurmaları daha hızlı olur.

Klinik Psikolog Zeynep Büşra DURSUN
Etiketler: