Nokta / 8.3 puan (10 üstünden) / 6 yaş ve üzeri / Kitap Değerlendirmesi

PEDAGOJİK İÇERİK DEĞERLENDİRMESİ

Nokta / 8.3 puan (10 üstünden) / 6 yaş ve üzeri / Kitap Değerlendirmesi

Kasım Ayı kitabımızı değerlendirmeye kitabın kapağından başlayalım.

Kapak olarak sade ancak dikkat çekicidir. Kapakta ana karakterin sarı, turuncu ve kırmızının canlı tonlarında yapmaya devam ettiği kocaman bir nokta vardır. Eserin adı ana karakterin yapmaya devam ettiği noktanın içine yerleştirilmiştir. Kapakta dikkat tek bir yere toplanmıştır. Kitabın kapağı içerik ile uyumludur.

Kitap, resim yapamayacağını düşünen Vashti’nin öğretmeninin desteği ile resim yapmaya bir nokta ile başlamasını buradan da resim sergisi açmasına kadar olan kendi içsel serüvenini konu alıyor.

Kitap içerik bakımından 6 yaş ve üzeri için uygundur. Kitapta ana karakter pozitif rol model olarak alınabilir. Kitapta metnin içeriği ve uzunluğu çocuklar için uygundur. Metnin fontu kitabın içeriğine uygun olarak fırça ile yazılmış şekilde yumuşak hatlara sahiptir. Kitabın metin içeriğinde zararlı bir içerik yoktur ancak Vashti’nin bazı yerlerde öğretmeni ile konuşma tarzı bizim kültürümüzle çok uyuşmamaktadır. Ayrıca Vashti ismi de bizim dilimizde olan bir isim olmadığından okurken ismi Türk ismi ile değiştirebiliriz.

Kitap görsel içerik bakımından oldukça renklidir. Kitabın ilk sayfalarında Vashti soluk renkli bir noktanın içerisindedir. Ortalarına doğru Vashti’nin kâğıda nokta koyması ile kitap yavaş yavaş renklenmeye başlamaktadır. Kitapta çizimler hep odak noktadadır. Çizimlerin içeriğinde dikkat dağıtıcı görseller bulunmamaktadır. Kitapta ana karakter renkli noktaların içinde yer almakta ve resim yapmaya olan inancı değiştikçe içinde olduğu noktanın rengi de canlanmaktadır. Kitabı çocuğun sadece resimlerden takip etmesi çok mümkün değildir. Belli yerlerde görsel içerik yazı ile desteklenmektedir. Genel olarak yazı ile görseller uyumludur.

Genelde bitişi temsil eden Nokta bu kitapta bir başlangıcı temsil etmektedir. Vashti resim yapamadığını düşünürken onu anlayan bir öğretmeninin desteği ile kâğıdın ortasına bir nokta koyuyor. Sonrasında resmini duvarda asılı görünce daha iyisini yapabilirim diyor. Kendi resmini başkalarının resimleri ile karşılaştırmadan kendi içinde değerlendirip yaptığım resmin daha iyisini yapabilirim diyerek bir adım ileriye gidiyor. Her yaptığı resimden sonrada bu devam ediyor “Minik noktalar yapabiliyorsam, büyük noktalar da yapabilirim.” Böylece adım adım ilerleme kaydediyor ve sonunda kendi sergisini açıyor.

Yapacağımız işlere başlarken başlangıcın nasıl olacağından çok, işi nasıl bitirmemiz gerektiğine odaklanıyoruz. Aslında yapmamız gereken, ilk adımı atarak adım adım ilerleme kaydetmektir. Herkesin hayatına yeni bir Nokta koyup yapacağı işin sonunun nasıl olacağına ya da başkaları tarafından nasıl değerlendirildiğine odaklanmadan bir başlangıç yapması temennisi ile gelecek ay kitap değerlendirmesinde görüşmek dileğiyle.

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak biz de içeriklerimize yeni bir Nokta koyup, pedagojik değerlendirmelerimize Nokta kitabı ile başlamış olduk.

Klinik Psikolog Zeynep Büşra DURSUN
Etiketler: