Title

BEDENSEL BELİRTİ VE İLİŞKİLİ BOZUKLUKLAR

Hastalık Kaygısı (Sağlık Anksiyetesi) Bozukluğu

Kişi sağlığı konusunda en az altı ay süreyle oldukça kaygılıdır ve çok çabuk korku duyar. Bedensel bir belirti olmamasına ya da hafif derecede bir bedensel belirti olmasına rağmen ciddi bir hastalığının olacağı ya da olduğuyla ilgili düşüncelerle meşgul olma söz konusudur. Ailede ciddi bir hastalığın olması gibi durumlarda hastalık çıkma olasılığı varsa, bunun üzerine beklenenden oldukça fazla düzeyde sürekli düşünme hali yaşanır. Ayrıca, kişi sağlıkla ilgili bedeninde sürekli hastalık bulgusu tarama gibi aşırıya giden davranışlarda bulunur ya da hastaneye kötü bir şeyin çıkacağı gibi korkularla gitmekten kaçınır. Bu Bozukluk, diğer psikiyatrik bozuklukların belirtileriyle daha iyi açıklanamaz.

Bedensel Belirti Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklar tanı ve tedavisi için öncelikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. 

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.

Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.