BESLENME VE YEME BOZUKLUKLARI
Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu
Benzer sürede ve koşullarda, bir diğer kimsenin yiyebileceğinden açıkça daha fazla yiyeceği herhangi bir diğer zaman biriminde tıkınırcasına yeme ve aynı zamanda yemek yeme tutumuyla ilgili denetimi kaybettiği hissi söz konusudur. Kişi bu tutumu sebeiylle sıkıntı duyar. Tıkınırcasına yeme dönemlerinde;
*normalden çok daha hızlı yeme
*rahatsızlık verecek kadar fazla tokluk hissedene kadar yeme
*açlık hissi oluşmaksızın aşırı ölçülerde yeme
*tıkınırcasına yeme tutumu sebebiyle utandığı için yalnız yeme
*tıkınırcasına yeme sonrası kendinden iğrenme, çökkünlük hissi ya da suçluluk duyma
belirtilerinden en az üçü söz konusudur.
Tıkınırcasına yeme davranışları ortalama, üç ay içinde bir haftada en az bir kez olmuştur.
Diğer bir beslenme ve yeme bozukluğu olan bulimiya nervozada olduğu gibi, kendi kendine kusmaya çalışma, bunun için bazı ilaçları (laksatif ya da idrar söktürücü gibi) yanlış şekilde kullanma, hiç yememe tutumu, aşırı spor yapma gibi ödünleyici davranışlar görülmez. Bahsi geçen belirtiler, bulimiya nervoza ya da anoreksiya nervoza gibi diğer psikiyatrik bozuklukların belirtileriyle daha iyi açıklanamaz.
Beslenme ve Yeme Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklar tanı ve tedavisi için öncelikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. Ayrıca, diğer Beslenme ve Yeme Bozuklukları ve İlişkili Bozukluklarda olduğu gibi Pikada da, başlıca modern psikoterapilerden olan Bilişsel Davranışçı Terapi oldukça etkilidir. Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyin güncel problemlerini çözüm odaklı bir yaklaşımla çözmeyi hedefler. Terapi seansları oldukça yapılandırılmış şekilde olup, diğer terapi ekollerine nazaran daha kısa süreli olsa da -bireye yaşam boyu benzer sorunlarla psikoloji bilimine dayanan teknik ve beceriler yoluyla başa çıkma becerisi kazandırması dolayısıyla- uzun süreli kazanımları vardır.
Bilişsel Davranışçı Terapi, bireyin psikolojisini çözümlemede duygu, düşünce ve davranış olmak üzere başlıca üç boyutla ilgilenir. Bireyin kendisiyle ve çevresiyle ilişkisinde onu rahatsız eden ve terapiye gitmeye iten öncüllerde, kişinin bilişsel değerlendirmelerinin duygularına ve davranışlarına etkisi çalışılır. Terapideki güncel sorun çözümlenirken birey, aynı zamanda benzer sorunlar yaşadığında yanlış inanışlarının ya da çarpık düşüncelerinin duyguları ve davranışları üzerindeki etkisini fark etmeyi ve bunları değiştirebilmeyi öğrenir.
Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.
Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.
Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.