PSİKOLOG KİMDİR
Oyun Terapisi Nedir?
Oyun, çocuğun dili olduğundan bizimle sözcükler kullanmadan konuşmasını sağlar. Bu da çocuklarla iletişim kurmanın en doğal yoludur. Çocuklar bazen yaşadıkları çevresel zorluklardan (kaza, ameliyat, dayak, istismar vb.), bazen ebeveynin ona davranış şeklinden bazen de aileden gelen genetik faktörlerden dolayı çeşitli psikolojik problemler yaşarlar. Oyun sayesinde çocuklar ifade edemedikleri ancak yaşadıkları problemlerini, duygularını ve düşüncelerini sahnelerler. Çocuk yaşadığı güvensizlik, tedirginlik, hayal kırıklığı, korku, endişe, öfke, saldırganlık, şaşkınlık, mutsuzluk, kafa karışıklığı gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışarı aktarır.
Oyun terapisinde çocuk dışarı çıkardığı duygusunu fark edip, bu duygu ile yüzleşip, yeniden inşa ettikten sonra ihtiyacını karşılar ve zor yaşantılarla başa çıkmayı öğrenir. Böylece duygusal rahatlığa kavuşur.
Oyun terapisi 2-10 yaş arası çocuklarda; yeme sorunları, davranış sorunları, konuşma sorunları, uyku sorunları, alt ıslatma, tırnak yeme, parmak emme, öfke, kaygı, korku, depresyon, sınır sorunları, okul sorunları, ilişkisel sorunlar gibi birçok alanda kullanılmaktadır. (Daha fazla bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.)
https://www.verapsikolojikdanismanlik.com/hizmetlerimiz/cocuk-ve-ergen-danismanligi
Oyun terapisinin birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Terapist almış olduğu eğitime ve çocuğun ihtiyacına göre aşağıdaki ekollerden birini kullanabilir. Çocuğunuzu oyun terapisine götürmeden önce terapistin hangi ekolden faydalanacağını sorabilirsiniz.
- Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
- Deneyimsel Oyun Terapisi
- Bilişsel Davranışçı Terapi Temelli Oyun Terapisi
- Theraplay Oyun Terapisi
- Kum Tepsisi Terapisi
- Adrelian Oyun Terapisi
- Gelişimsel Oyun Terapisi
- Filial Terapi
- Kukla Terapisi
- Psikodinamik Oyun Terapisi
Oyun terapi ekolünü öğrenmeden önce dikkat etmeniz gereken şey ise kişinin oyun terapisi yapma yetkinliğinin olup olmadığıdır. Bunun için; Oyun Terapisti Kimdir / Kimler Olabilir? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
https://www.verapsikolojikdanismanlik.com/psikolog-kimdir/oyun-terapisti-kimdir-kimler-olabilir
Kaynakça:
Axline, V. M. (2019). Oyun Terapisi. (M. Baydoğan, Çev.). Ankara: Panama. (2019)
Oyun Terapisi Enstitüsü – Oyun Terapisi Nedir?
https://www.oyunterapileri.org/ebeveynler-oyun-terapisi-nedir/