Oyun Terapisti Kimdir / Kimler Olabilir?

PSİKOLOG KİMDİR

Oyun Terapisti Kimdir / Kimler Olabilir?

Oyun terapisti olmak için öncelikle terapist olunması gerekmektedir. Ülkemizdeki üniversitelerde terapi ve danışmanlık hizmeti verebilecek temelde üç bölüm vardır. Bunlar; Tıp eğitiminin devamında görülen Psikiyatri eğitimi, Psikoloji bölümünün devamında görülen Klinik Psikoloji eğitimi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünün (PDR) devamında görülen Klinik Psikoloji eğitimidir. Kısaca terapist olmak için öncelikle ruh sağlığı alanında lisans eğitimi almak (Tıp, Psikoloji, PDR) ardından da Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans yapmak ya da psikiyatri eğitimini tamamlamak gerekmektedir. 

“Yürürlükteki sağlık mevzuatına göre klinik psikologlar

Uluslararası Hastalık Sınıflandırma (ICD-10) listesinde F00 ile F99 kodları arasında yer alan hastalıklarda ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak, hastalara eğitimini aldığı terapi ve psikolojik destek hizmetlerini verir.

Gözlem ve görüşme teknikleri kullanır; eğitimini almış olmak kaydı ile zekâ, kişilik, gelişim, nöropsikolojik testler, ilgi, tutum ve uyum envanterleri gibi araçları uygular ve yorumlar.

Kullandığı ölçme, değerlendirme yöntemlerinin psikometrik özelliklerine, verdiği psikolojik hizmetlerin ya da eğitim programlarının etkinliğinin değerlendirilmesine yönelik çalışmalar/araştırmalar yapar.

Eğitimini almış olduğu alanlarda hastalara, hasta yakınlarına, ekipteki tüm elemanlara insan ve davranışları hakkında kuramsal ve uygulamalı eğitimler verir.

Toplum ruh sağlığını korumaya yönelik faaliyetlere katılır, katkı sağlar.

Psikolojik değerlendirme ile hastalık olarak tanımlanmayan ve ayrıca sıralanmış durumlarda eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar.

Gerekli durumlarda bireyler ya da aileleri için krize müdahale, travma ve afetlerde bireysel/grup psikolojik yardım ya da eğitimini aldığı psikoterapi uygulamalarını yapar ve / veya yapılmasını önerir.” (bkz. Türk Psikologlar Derneği – Klinik Psikologlar ne iş yapar? https://www.psikolog.org.tr/tr/kurumsal/sikca-sorulan-sorular-x716)

Türkiye’de yukarıdaki sağlık mevzuatına göre yasal olarak terapi yapabilme yetkisi klinik psikologlara verilmiştir. Ancak gerekli denetim olmadığı için herkes kendini terapist olarak ilan edip terapi yapmaktadır. Genel anlamda Klinik Psikoloji bölümünden mezun olup terapi konusunda kendini yetkin hisseden kişiler ofis açıp danışmanlık / terapi hizmeti verebilmektedirler. 

“Özetle, eğer kişi yasal çerçeveye bağlı değilse, herhangi bir lisans programı okuduktan sonra oyun terapisi eğitimi alarak, ‘Ben oyun terapistiyim’ diyebilir. Biraz daha etik kurallara bağlı hareket edenler en azından “aile danışmanlığı” sertifikası üzerine oyun terapisi eğitimi alarak oyun terapistiyim diyebilirler. Ancak, ülkemizdeki yönetmeliklere göre değerlendirme yapılacak olursa gerçek anlamda oyun terapisti olmak için “klinik psikolog” unvanını aldıktan sonra akredite oyun terapisi eğitimi ve süpervizyonu almak gerekmektedir.”
(bkz. Oyun Terapileri Enstitüsü – Nasıl Oyun Terapisti Olunur?
https://www.oyunterapileri.org/nasil-oyun-terapisti-olunur/ )
Oyun Terapisi Nedir? (bkz. https://www.verapsikolojikdanismanlik.com/psikolog-kimdir/oyun-terapisi-nedir )

 

Kaynakça: 

Oyun Terapileri Enstitüsü – Nasıl Oyun Terapisti Olunur?
(https://www.oyunterapileri.org/nasil-oyun-terapisti-olunur/)

Türk Psikologlar Derneği – Klinik Psikologlar Ne İş Yapar? 
https://www.psikolog.org.tr/tr/kurumsal/sikca-sorulan-sorular-x716)