Title

DEPRESYON BOZUKLUKLARI

Majör Depresyon Bozukluğu

Majör depresyon dönemi;

Takip eden iki hafta boyunca;

          *neredeyse tüm günlerde ve günün büyük çoğunluğunda kişinin kendini çökkün (umutsuz/üzgün/boşlukta) hissetmesi ya da etrafındakilerce çökkün olduğunun gözlenmesi

          *neredeyse tüm günlerde ve günün büyük çoğunluğunda hiçbir şeyden ya da pek çok şeyden zevk alamama, bir şeyler yapmak için ilgi duyamama ya da etrafındakilerce ilgisiz olduğunun gözlenmesi

          *neredeyse tüm günlerde bitkin hissetme/enerjide düşüklük

          *neredeyse tüm günlerde açık gerçekçi bir sebebi olmaksızın suçluluk hissetme ya da değersiz hissetme (depresif duygudurumdan dolayı suçlu hissetme gibi durumuyla ilişkili suçluluk duygusu değil)

          *neredeyse tüm günlerde dikkati toparlamada, akıl yürütmekte, düşünmekte ya da karar vermekte zorlanma

          *neredeyse tüm günlerde uykuya dalmakta ve sürdürmekte zorluk çekme ya da sürekli uyuma

          *neredeyse tüm günlerde iştahta azaltma ya da artma ya da bilinçli bir çaba göstermeden çok kilo alma ya da çok kilo verme (kilosunun yüzde beşinden fazla bir kilo değişikliği)

          *tekrar eden şekilde ölüme dair düşünceler, plan içermeyen intihar düşünceleri, intihar planları ya da girişimleri

          *neredeyse tüm günlerde bir amacı olmayan davranımlar ya da etrafındaki kişilerce gözlenebilen bir yavaşlama

gibi belirtilerden çökkün duygudurum ya da etkinliklere karşı ilgisizlik ya da zevk alamama belirtilerinden en az biri ve bunlarla birlikte üstteki belirtilerden en az beşi bulunur. Belirtiler klinik düzeyde sıkıntı oluşturur. Bireyin günlük (akademik, mesleki ya da toplumsal) işlevselliğinde önceki durumuna kıyasla düşüş yaşanır. Majör depresyon dönemi bir maddenin ya da sağlık durumunun etkilerine bağlanamaz

İflas etme, bir yakınını yitirme, kendine ya da bir yakınının önemli bir hastalığa yakalanması ya da yeti kaybı yaşaması gibi kayıp ya da yasla ilişkili zorlu yaşam tecrübelerinde bireyin yukarıda yer alan belirtileri göstermesi (iştahta, uyku düzeninde değişiklik, karamsarlık, çökkün ya da bitkin duygudurum gibi), tetikleyicilere verilen olağan tepkiler düzeyinde mi yoksa bir majör depresyon dönemine dair belirtiler mi olduğu bağlamında -kişinin yaşam öyküsü ve yaşanan acının kültürel boyutu dikkate alınarak- ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlarca değerlendirilmelidir.

Majör depresyon dönemi, Majör depresyon bozukluğu dışında başka bir psikiyatrik bozukluk ile daha iyi açıklanamaz olmalıdır. Majör depresyon bozukluğu tanısı için kişi, mani ya da hipomani dönemlerinin tanı ölçütlerini karşılayan dönemler geçirmemiş olmalıdır (mani ve hipomani dönemleri için bakınız Bipolar I, Bipolar II, Siklotimi Bozukluğu).

Majör depresyon bozukluğu tanı ve tedavisi için öncelikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar depresyon bozukluğu tanılarında psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. 

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.

Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.