Title

DEPRESYON BOZUKLUKLARI

Aybaşı Öncesi (Premenstrüel) Disfori Bozukluğu

Menstrüasyon (adet) döneminden önceki bir hafta 
          belirgin şekilde; 

           *çökkün duygudurum (kendini beğenmeyen/küçümseyen düşünceler, değersiz ya da umutsuz hissetme gibi)

           *duygusal düzeyde değişkenlik yaşama (daha hassas, ani duygusal iniş çıkışlar, ağlamaklı hal gibi)

           *çabuk kızıp öfkelenme, kişiler arası ilişkilerde çatışmalar yaşama

           *sinirlilik, gerginlik, tedirginlik/huzursuzluk hali olmak üzere bu dört belirtiden en az biriyle birlikte aşağıdaki belirtilerden toplamda beş belirti bulunur:

          *okul, iş, serbest zaman etkinliği gibi sıradan aktivitelere ilgide düşüş

          *dikkati toparlamakta (odaklanmakta) zorluk

          *kontrolü kaybetmiş ya da bunalmış hissetme

          *uykuya dalmakta/sürdürmekte zorluk çekme ya da sürekli uyuma,

          *enerjisiz ve bitkin hissetme

          *göğüslerde hassasiyet/şişkinlik ya da karın bölgesinde şişkinlik hissetme, kas ve eklem ağrıları

          *iştahta artış, aşırı yeme ya da bazı yiyecekleri fazlaca tüketme isteği

Belirtiler adet kanaması başladıktan birkaç gün içinde geçmeye başlar ve adet bitimini takip eden haftada çok azalır ya da son bulur. Aybaşı öncesi disfori bozukluğu tanısı için, önceki yılın da menstrüasyon dönemlerinin çoğunda bu belirtilerin yaşanmalıdır. Belirtiler klinik düzeyde sıkıntı oluşturur ve kişinin günlük aktivitelerindeki işlevselliğinde ve kişiler arası ilişkilerinde bozulmalar yaşanır. Bu bozukluk, depresyon ya da anksiyete bozuklukları gibi diğer bozuklukların belirtilerinin şiddetlenmesiyle ilişkili değildir. Belirtiler, bir maddenin ya da başka bir hipertiroidizm gibi sağlık durumunun etkilerine bağlanamaz.

Aybaşı Öncesi (Premenstrüel) Disfori Bozukluğu tanı ve tedavisi için öncelikle Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar depresyon bozukluğu tanılarında psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. 

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.

Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.