Title

UYKU-UYANIKLIK BOZUKLUKLARI

Solunumla İlişkili Uyku Bozuklukları

Tıkayıcı Uyku Apnesi Hipopnesi;

*Belirtilen bir belirti olup olmamasına bakmaksızın polisomnografide uyku saati başına 15 ya da üstü tıkayıcı apne/hipopne (uyku sırasında solumuna ait burun ya da ağızdan alınan toplam hava akımının yarısından fazlasının azalması) gözlenmesi ya da

*Polisomnografide, uyku saati başına en az 5 kez tıkayıcı apne (solunum durması) ya da hipopne gözlenmesidir ki bu durumda, bununla birlikte uyku esnasında solunum duraklamaları/horlama/zorlukla nefes alındığı gürültülü solunum sesleri ya da diğer bir psikiyatrik bozukluğun belirtileriyle ya da başka sağlık durumlarıyla açıklanmayan gündüz uykululuk hali/bitkinlik/uykuya elverişli ortama rağmen dinlendirici uyku uyuyamama hali vardır.

Merkezi Uyku Apnesi;

Polisomnografide, uyku saati başına en az 5 kez merkezi apne (solunum durması) olduğu gözlenir. Merkezi uyku apnesi, diğer bir uyku bozukluğu ile daha iyi açıklanamaz.   

Uyku ile İlişkili Hipoventilasyon;

Polisomnografide, yüksek karbondioksit düzeyi ile beraber azalan solunum dönemleri gözlenir. Merkezi uyku apnesi, diğer bir uyku bozukluğu ile daha iyi açıklanamaz.    

Uyku-Uyanıklık Bozuklukları tanı ve tedavisi için öncelikle Uyku Bozuklukları Tanı ve Tedavi Merkezleri ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzman doktorlarına başvurulmalıdır. Bu şekilde öncelikle tıbbi, farmakolojik ya da psikofarmakolojik (ilaç tedavisi) bir tedavinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. Diğer psikiyatrik bozukluklarda da olduğu gibi, psikiyatrik tanılarda psikofarmakolojik tedavi ile psikoterapinin birlikte yürütülmesi en etkili tedavi yoludur. Bununla birlikte, bireyin yaşam kalitesi (düzenli uyku, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz), akut ya da kronik stresörlere karşı dayanıklığı ve bu bağlamda stresle nasıl baş ettiği (sağlıklı ya da sağlıksız baş etme yollarıyla) gibi hususlar psikoterapilerde önemi vurgulanan hususlardır. Psikoterapiler uykuya dalmakta ve sürdürmekte zorluk yaşama ve düzenli uykuya kavuşma bağlamında psikolojik faktörler ve sağlıklı yaşam tarzı edinmeye dair kazanımlar açısından fayda sağlamaktadır.

Vera Psikolojik Danışmanlık olarak bizler, bireysel danışmanlık sürecinde Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi ve EMDR Tekniği; çocuk ve ergen danışmanlığında Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Kum Tepsisi, Theraplay, Kabul Kararlılık/Adanmışlık Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR Tekniği; evlilik ve çift danışmanlığında ise Duygu Odaklı Çift Terapisi, Kabul ve Kararlılık Temelli Çift Terapisi, Sistemik Cinsel Terapi psikoterapileri doğrultusunda hizmet vermekteyiz.

Psikoterapiler hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Kaynak:
Amerikan Psikiyatri Birliği (2013). Ruhsal bozuklukların tanımsal ve sayımsal elkitabı (DSM-5), (Beşinci Baskı). E Köroğlu (Çev. Ed.), Ankara: Hekimler Yayın Birliği.